Användarverktyg

Webbverktyg


varfoerkaniner

Ordet kanin för nya rekryter kan ha uppstått på 1800-talet Vi får inte glömma att före detta var det i stort sett bara indelta knektar och båtsmän som gällde. De var BÖNDER med allt vad det förde med sig. Arméns knektar övade vanligen maj – juni på sin hed, med sina befäl. Annan tid var det ”torpet/gården” som gällde, för alla.

Det var något annorlunda för ” (liv-)gardena” samt artilleriet, där man kunde finna stamanställda.

För flottan har funnits båtsmän, som framförallt övade under sommartid. Vinter var inte bra, Kyla, is ingen värme förrän ångfartygen kom, med början på segelfartygen. Men det fanns också stam för ”garnisiojnstjänst”. Tex marinjärer, kanonierer, samt slutligen i Karlskrona Marinregementet.

När det väl ”började” med att ett (mindre) antal soldater/sjömän inställde sig till tjänstgöring på sin ”hed” (glöm inte att kaserner före 1900- är mycket sälsynt (läs garden och artilleri) för första gången för att till exempel ”stiga till häst” samlades ”övriga” för att studera detta. Bara för att man var bonde är inte detta det samma som att vara ryttare. Det lär vara komiskt att för första gången titta på dessa FÖRSÖKSKANINER som kanske för första gången satt till häst. Därav benämningen KANIN.

Efteråt har historier uppkommit kring varför det heter kanin. Någon säger de mössband som hängde ut på sidan av rundmössan på 1920-tal, men det gjorde det även på de värnpliktigas rundmössa. Vinklarna var från början uppmuntringsvinklar och bars på höger arm av både stam och värnpliktig. Vinklarna på vänster arm kom i stort sett först på 1950-talet.

Till slut KANSKE det bara var flottan kvar att kalla någon för kanin. Det är dock lite lustigt att en furirsaspirant som legat inne i nästan tre år (innan han blev furir) och gjort en massa övningar, sjötjänst mm att bli kallad för kanin av en nyinryckt BEVÄRING var lite långsökt. Hur många dylika BEVÄRINGAR som fått äta upp detta med kanin, vet jag inte, men de är många.

TRO MIG

Karlskrona som grundats ENBART för krig är ganska unik vad avser kaserner. Bl a på gr a dessa i garnisionstjänst.

Vänligen Sixten

varfoerkaniner.txt · Senast uppdaterad: 2015/01/06 21:20 av 127.0.0.1